Tarvitsemme apuasi judokokemusten kertomiseen

8.10.2017

Osana Jigotain seuratukihanketta keräämme judoa harrastavien naisten ja tyttöjen kokemuksia ja tarinoita

Joulukuussa (2-3.12.17) järjestettävä JUDO naisten suurleiri on ensimmäinen suomalainen naisjudokoiden suurtapahtuma. Tapahtuma on osa Jigotain laajempaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän seuratoiminnan kehittämistuen avulla toteutettavaa ”judo on tyttöjen juttu” -hanketta. Hankkeen tärkeänä tavoitteena on tuoda näkyvyyttä naisten judolle. JUDO naisten suurleiri on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Osana seuratukihanketta keräämme judoa harrastavien naisten ja tyttöjen kokemuksia ja tarinoita. Miksi judo on juuri sinun lajisi? Miten päädyit judoon ja mikä saa sinut pysymään mukana lajissa? Kerättyä aineistoa käytetään nimettömänä raportoidessa hankeen tuloksia opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä jos annat siihen erikseen luvan, judomimmien viestinnässä ja pohja-aineistona tutkija Anna Kavouralle (liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto). Anna on BJJ:tä ja judoa kilpatasolla harrastava liikuntapsykologi, joka tekee tutkimusta naisurheilijoiden kokemuksista. Kaikki vastaukset käsitellään täysin nimettöminä. Mikäli haluat lisätietoja Annan tutkimuksesta ota yhteyttä: anna.kavoura@jyu.fi tai tule juttelemaan Annan kanssa naisten suurleirille.

Klikkaa alla olevaa Miksi judo? -linkkiä ja jaa ajatuksesi! Tai lähetä vastauksesi suoraan Eijalle (eija.k.laakkonen@jyu.fi).

MIKSI JUDO?

Koko ”judo on tyttöjen juttu”-hankkeen tavoitteena on luoda yhteyksiä eri seuroissa toimivien judotyttöjen ja -naisten välille sekä tuoda naisten judolle näkyvyyttä ja siten saada lajin pariin lisää naisia ja tyttöjä. Hanke tukee tasa-arvoisia toimintamahdollisuuksia judossa ja edistää vahvan naistoimijan identiteetin muodostumista. Tausta ajatuksena on lähteä oman ruumiin ja kehonkuvan hyväksymisestä, joka luo perustan positiiviselle minäkuvalle ja aktiivisen naisen roolille urheilun parissa ja laajemminkin yhteiskunnassa. Suurleiri on yksi hankkeen toimintamuodoista. Sen lisäksi hankkeessa on aloitettu syksyllä 2017 naisten oma judon peruskurssi ja perustettu judomimmiyhteisö (judomimmit.fi, sekä omat facebook ja instagram tilit). Keväällä 2018 järjestetään  liikunnassa tapahtuvan syrjinnän ehkäisyyn, tunnistamiseen ja kohtaamiseen valmentavaa työpajamuotoista koulutusta. Työpajat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Jyväskylän alueen kamppailulajeille ja saa niihin toki kauempaakin tulla. Kouluttajina toimivat liikunnassa tapahtuvan syrjinnän ehkäisyyn perehtyneet Jyväskylän yliopiston liikuntapsykologian asiantuntijat.