Seuran esittely

Jigotai ry on perustettu vuonna 1970 ensimmäisenä lajinaan judo. Judojaos on ollut vuodesta 2003 Valon hyväksymä sinettiseura.

Jigotai aloitti toimintansa Jyväskylässä huhtikuussa 1970. Nykyisellään Jigotaissa on 8 jaosta. Jigotai ry:n judojaosto noudattaa Kodokanin judon perinteitä, jotka luotiin 1880-luvulla Jigoro Kanon toimesta. Judon harjoitukset pidetään Jyväskylän Monitoimitalon judosaleilla.

Jigotai ry:n judojaoksen tavoitteena on nuoriso-, kunto- ja kilpaurheilun kehittäminen sekä judon tunnetuksi tekeminen. Haluamme tarjota kaikille harrastajillemme liikunnaniloa ja ohjata aktiiviseen elämäntapaan. Seurassamme harjoitellaan hyvällä mielellä, ja jokainen voi asettaa itselleen tavoitteita. Kilpailemiseen kannustetaan ja tavoitteellista kilpailua tuetaan taloudellisesti.

Judo on kilpailulaji, joten kilpailemiseen opetellaan jaoksen järjestämissä kotisalikilpailuissa ja myöhemmin osallistutaan seuran ulkopuolisiin kilpailuihin. Judossa kilpauran valinnut voikin jatkaa aina olympiatasolle asti. Vaihtoehtoisesti judossa voi suuntautua myös seuratoimijaksi, ohjaajaksi, tuomariksi tai kuntoilijaksi. Kaikkia jäseniämme kannustetaankin kehittämään itseään valitsemallaan judouralla.

Judojaos järjestää vuosittain yhden ison leirin, johon kutsutaan korkeatasoisia opettajia. Myös oman seuran ulkopuolisiin leireihin osallistutaan aktiivisesti. Peruskursseja eri-ikäisille tuleville judokoille järjestetään 1-2 kertaa vuodessa. Judojaoksessa toimii myös ryhmä, jossa erityislasten on mahdollista harrastaa judoa turvallisesti. Kullakin jaoksen harjoitusryhmällä on yksi vastuuvetäjä, jolla on kokonaisvastuu ryhmän toiminnasta ja yksi tai useampia apuvetäjiä ryhmän koon ja tarpeiden mukaisesti.

Vuoden 2002 aikana käynnistettiin lasten ja vanhempien kanssa pelisääntökeskustelut. Nuoren Suomen sinettiseura-arvo myönnettiin judojaokselle syksyllä 2003. Jigotai oli kahdeksas judoliiton seura, jolle arvo on myönnetty. Jaoksen lasten ja nuorten toiminta täyttää sekä judoliiton että Olympiakomitean sinettikriteerit. Lajiliitot tarkastavat sinettiseurojensa sinettikelpoisuuden muutaman vuoden välein. Suomen judoliitto järjesti Jigotain judojaokselle auditoinnin vuonna 2013, jolloin jaoksen lasten ja nuorten toiminta todettiin erittäin laadukkaaksi. Edellinen auditointi oli vuonna 2009.