Jigotain historiaa

 

Yli 40 vuotta judoa Jyväskylässä

 

Heikki Roiko-Jokelan perusteellisessa artikkelissa (kts. Jigotai 70-luvulta 90-luvulle) on selvitetty Jigotai ryn alkutaipaletta ja erityisesti judojaoksen toimintaa 90-luvun lopulle asti. Tässä on tarkoitus täydentää toiminnan kuvausta summaamalla yhteen Jyväskyläläisen judon toiminnan pääpiirteet 90-luvun lopulta vuoteen 2010, jolloin tulee kuluneeksi 40 vuotta seuran perustamisesta.

 

Seuran perustamisesta lähtien ovat eri-ikäiset ja -tasoiset judokat saaneet Jigotaissa tasokasta valmennusta ja ohjausta ja siten voineet asettaa omia judollisia tavoitteitaan. 90-luvun vaihteen hienoisen taantuman jälkeen jäsenmäärä on uudelleen kasvanut. Perustan kehitykselle loivat Kirsi Kokko (puheenjohtajana 1999-2007) ja Mauri Pitkänen (rahastonhoitajana 1981-2009) yhdessä muiden judoaktiivien kanssa. 2000-luvulla jäsenmäärä on vakiintunut yli 200 judokan (v. 2009 jäseniä oli 225). Jäsenistä reilu neljännes on aikuisia, toinen neljännes alle 9-vuotiaita ja hieman alle puolet 10–17-vuotiaita. Menestyvän ja hyvinvoivan urheiluseuran takana on usein joukko uutteria vapaaehtoistoimijoita, jotka pyörittävät harjoituksia ja muita seuran toiminnalle tärkeitä tehtäviä. Näin on myös Jigotain judojaoksen tapauksessa. Esimerkinomaisesti ohjaajista mainittakoon Jaakko Saari ja Heikki Luukkonen, jotka ovat pitkään kantaneet päävastuun aikuisten ja A/B-nuorten harjoituksista, junioreiden peruskurssien vakio-ohjaajamme Heikki Härö, monia aikuisten peruskursseja vetänyt Matti Peränen ja etenkin jatkavien junnujen tai muksujen ohjauksessa paljon mukana olleet Heikki Roiko-Jokela, Mirja Hirvensalo, Anssi Herttala, Jaakko Nuorva, Antti Syrjälä, Jukka Salminen, Sami Hirvonen ja Laura Syrjälä. Seurassa on 2000-luvulla toiminut useita toimihenkilöitä, joista pitkäaikaisimpina mainittakoon Pekka Kauppinen (kotisivut 1998-2009 ja jäsenrekisterin hoito 2001 alkaen), Seija Matilainen (passisihteeri 2004 alkaen) ja Maarit Juoperi (nuorisovastaava 2004-2008). Kirsin jälkeen puheenjohtajana toimi ensin Jaakko Saari (2008-2009) ja sitten Eija Pöllänen (2009 alkaen). Mauri Pitkäsen lähes 30-vuotisen pestin jälkeen rahastonhoitajan tehtävät otti vastuulleen Tiina Aho. Tässä on mahdotonta luetella kaikkia toiminnassa mukana olleita/olevia, jotka yhtälailla ansaitsevat kiitokset seuran toimintaan osallistumisestaan ja seuran nykyisestä hyvinvoinnista. On todella hienoa, että toiminnassa on pysynyt mukana monia ”vanhoja jyriä”, mutta myös täysin ”uusia kykyjä” on löytynyt mukaan.

 

2000-luvulla jaoston talous on parantunut 90-luvun laihempien vuosien jälkeen, minkä johdosta olemme voineet tukea taloudellisesti judokoidemme osallistumista kilpailuihin, leireille ja koulutuksiin. Talouden vakiintumiseen on vaikuttanut voimakkaasti peruskurssitarjontamme laajentuminen lapsiin ja erityisjudoon. 90-luvun lopulla Mirja Hirvensalon mukana seuran toimintaan tuli erityisjudo ja 2000-luvun alussa aloitettiin muksujudo, joka oli tarkoitettu 4-6-vuotiaille lapsille. Alkuun Mirja ja Tanja Piironen olivat muksujudon kantavat voimat, joiden avulla käynnistettiin ohjaajien, lasten ja vanhempien väliset pelisääntökeskustelut. Vuonna 2003 Jigotain judojaoksen lasten ja nuorten toiminta todettiin niin laadukkaaksi, että jaokselle myönnettiin sinettiseura arvonimi. Sen jälkeen seuran nuorisotoimintaa on tarkasteltu kahdessa auditoinnissa ensin vuonna 2006 ja viimeksi vuonna 2009. Molemmissa auditoinneissa toimintamme on todettu erittäin laadukkaaksi. Jigotain judojaoksesta onkin kasvanut koko perheen seura. Viimeisimpänä kokeiluna keväällä 2010 aloitetiin perhejudon kurssi, johon 3-5-vuotiaat lapset voivat osallistua yhdessä huoltajansa kanssa. Muksujudon kursseistamme on muodostunut 5-8-vuotiaiden kursseja, joiden vetämisen päävastuu on siirtynyt Lauralle.

 

Judon alueleiristä on tullut kevättalvinen tapahtuma, joka kerää Jyväskylään 150-200 judokaa joka vuosi. Huippuvalmentajien johdolla toteutettavan alueleirin yhteydessä on aina myös muuta toimintaa. Usein joku valmennuksen asiantuntija pitää luennon ja nuoremmille judokoille on järjestetty jotain hauskaa ohjelmaa. Osana kannustavaa ja nuorten osallistumista tukevaa seuratoimintaa aloitettiin vuonna 2001 myös vuoden nuoren judokan palkitseminen alueleirin yhteydessä. Vuoden judokan valinnasta ja palkitsemisesta on muodostunut vuotuinen perinne, jota laajennettiin v. 2009 palkitsemalla myös vuoden junioriohjaaja ja v. 2010 sekä vuoden ohjaaja että seuratoimija.

 

2000-luvulla ryhdyttiin uudelleen panostamaan nuorten kilpailutoimintaan erityisesti Heikki Luukkosen ja Jaakko Saaren johdolla. Heikki kokosi junnuryhmästään yhteen innokkaat kilpailijat, joiden kanssa hän on kiertänyt lukuisia kilpatatameita. Seura puolestaan kannusti kilpailijoitaan tukemalla taloudellisesti kilpailuihin osallistumista ja Judoliiton edustusvalmennusryhmiin valittujen leirityksiä. Nuoriin panostaminen on myös tuottanut toivottua tulosta, sillä ryhmästä on vuodesta 2005 lähtien tullut 5 B-nuorten ja 7 A-nuorten SM-mitalia, 3 nuorten PM-mitalia, 2 nuorten EM-kisaedustusta, menestystä useista kansainvälisistä ja lukemattomista kansallisen tason kilpailuista. Vuonna 2010 kilpailumenestys ja sen mukanaan tuoma kilpailuinnostus huipentui kahteen A-nuorten SM kultaan ja yhteen aikuisten SM kultaan, kun Juha Matilainen voitti raskaan sarjan Suomen mestaruuden.

 

Kilpailumenestyksen jatkuvuuteen on panostettu perustamalla v. 2008 kilpailupäällikön toimi, jota on ansiokkaasti hoitanut Antti Syrjälä. Kilpailupäällikkö on kiertänyt mukana monissa kilpailuissa sekä organisoinut useita kotisalikisoja, jotka ovat saavuttaneet etenkin nuorimpien judokoidemme suosion. Kilpailuinnostus onkin lisääntynyt niin paljon, että v. 2009 Jigotain judolla oli jo 19 kilpailevaa 7-14-vuotiasta judokaa. Syksyn 2010 harjoitusvuorotarjontaan päätettiinkin lisätä omat kisatreenit alle 12-vuotiaille (päävastuullisina ohjaajina Antti ja Jukka) sekä perustaa yli 12-vuotiaiden ns. talent-ryhmä (päävastuullisena valmentajana Jaakko sekä muut ylemmät vyöt). Talent-ryhmäläiset osallistuvat omien harjoitustensa lisäksi aikuisten ja muiden junioriryhmien harjoituksiin. Tavoitteena on nostaa uusia nuoria Judoliiton edustusvalmennettavien rinkiin. Tulevaisuudessa tulemmekin näkemään yhä kasvavan kilpailevien jigotailaisten joukon, jolta on lupa odottaa jatkoa Jigotain judon kilpailumenestykselle.

 

Jyväskylässä, toukokuun 5. päivänä 2010, Eija Pöllänen