Urheilijoiden esittelyjä

Jigotain Juha Matilainen (1. kyu) voitti 10.4.2010 yli 100 kg sarjassa miesten Suomen mestaruuden.

Jigotai onnittelee saavutuksesta.

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 2.5.2005 etusivullaan: "Judomestarin vyö on ruskea". Alla on Sanomalehti Keskisuomalaisen luvalla julkaistu koko artikkeli. Artikkeliin liittyvät kuvat on julkaistu valokuvaaja Ilkka Pietarisen luvalla. Artikkelin tekstin on kirjoittanut Erkki Kinnunen.

Juha Matilaisella on Jigotaissa arvoisensa harjoitusvastustaja, 90-kiloisten nuorten Suomen mestari Antti Saari

Juha Matilainen : Judon Suomen mestari
Syntynyt: 30.7.1975 Karstulassa.
Mitat: 198 cm, 115 kg.
Ammatti: Poliisi.
Asuu: Jyväskylässä Kortesuolla, mutta on muuttamassa lähiaikoina Palokkaan.
Perhe: Avovaimo. Esikoisen laskettu aika heinäkuun alussa.
Seura: Jyväskylän Jigotai
Tavoite: Suomen mestaruus oli täyttymys. Toivottavasti tulisi vielä muuatmia voittoja kansainvälisistä kisoista.
Motto: Sinnikkyys palkitaan.
Outo piirre: Ei tule mieleen. Pitäisi kysyä emännältä.
Unelma: Elää mukava elämä. Pappa kun aikoinaan kuoli syöpään, hän sanoi minulle viimeisiksi sanoikseen, että elä hyvä elämä.
Muuta: Matilaisen kulta oli 40 vuotta täyttävälle Jigotaille ensimmäinen miesten mestaruus 27 vuoteen. Edellisen voitti Jaakko Saari 1983.

KÄSILUKKO PITÄÄ. Judon tuore raskaan sarjan Suomen mestari Juha Matilainen hallitsee niin kuristukset, käsilukot, sidonnat kuin heitotkin.

Tekijä: Erkki Kinnunen
Julkaisupvm: 20100502

Julkaisija: Sanomalehti Keskisuomalainen

JUHA MATILAINEN
Mustavöisten kauhu
Jigotain konstaapeli heitti ja sitoi itseään ylemmät syrjään kultapallilta.

Maallikko aina ajattelee, että judomestarilla on musta vyö. Usein onkin, mutta ei aina. Jyväskylän Jigotain järkäle Juha Matilainen kuuluu sarjaan mustavöisten kauhut. Hän omaa vasta ruskean vyön, mutta on silti yli 100-kiloisten miesten tuore Suomen mestari. Matilainen, 198 senttiä ja 115 kiloa, heitti ja sitoi itseään ylemmät mustan vyön haltijat syrjään SM-tatamin kultapallilta Loviisassa pari viikkoa sitten. Vähän harvinaisempaa tämä on. Yleensä ne mitaleilla olleet ovat mustavöisiä olleet, Matilainen myöntää. Minulle musta vyö on varmaankin ensi kevään juttu. Ruskean vyön suoritin toissa vuonna. Käytännössä Matilainen on taitojensa suhteen lähes samalla viivalla mustien vöiden haltijoiden kanssa. On vähän itsestä kiinni, onko viitsinyt suorittaa mustan vyön kokeen. Minulta se on vain jäänyt.

Ippon 18 sekunnissa
Loviisan SM-tatamilla Matilainen heitti avausvastustajansa Teemu Mannisen lonkkalakaisulla mattoon ipponin arvoisesti 18 sekunnissa. Seuraavaksi kaatui SM-kultaa puolustanut Juha-Matti Salmela: Matilainen paketoi hänet 25 sekuntia kestäneeseen sidontaan. Mestaruuskamppailussa kaksimetrinen Heikki Haapa-aho antoi Matilaiselle miehen vastuksen. Viiden pisteen arvoisella heitolla 15 sekuntia ennen ottelun päätymistä hankittu johto piti ja Matilainen pääsi kumartamaan Suomen mestarina. Makean mestaruuden eteen piti treenata 19 vuotta. Kun 15-vuotiaana pikkupoikana aloitin judoharrastuksen, jo silloin ajattelin, että olisi mukavaa jos Suomen mestaruuden joskus voittaisi. Se oli tavoite. Näköjään tuottaa tulosta, kun jaksaa vain repun aina pakata ja lähteä treeneihin.

Lentopallosta judoon
Judokipinästään Matilaisen on kiittäminen Karstulan kulttuurisihteeri Seppojuhani Ruotsalaista. Judo tuli Karstulaan 1991. Ruotsalainen sen toi Tampereelta. Se oli uusi, kiehtova laji, jota piti lähteä katsomaan. Sillä tiellä olen ja tuntuu, ettei siitä enää eroon pääse. Urheilijan uransa tuleva judomestari aloitti lentopalloilijana Karstulan Kivassa. Lentopallon parissa vierähti viitisen vuotta. Kun Karstulaan tuli judo ja lopetin lentopallon, niin seuraavana vuonna ne kaverit, jotka jäivät lentopalloon, voittivat muistaakseni C-junioreiden Suomen mestaruuden. En tiedä, oliko se sen ansiota, että lopetin, mutta itselleni jäi sellainen tunne, että pitää vielä minunkin voittaa jossain, Matilainen muistelee.

Ei olympiaunelmia
Seuraavaa tavoitetta nykyisin Jyväskylässä asuva 34-vuotias vanhempi konstaapeli pohtii jalat maassa. Ihan mukava olisi lähteä pienempiä kansainvälisiä kisoja katsomaan, mutta kun ikää on jo tämän verran, esimerkiksi olympialaiset jäävät haaveeksi. Järjestyspoliisin työ Äänekoskella epäsäännöllisine työaikoineen verottaa Matilaisen mahdollisuuksia treenata kansainvälisen huipputason vaatimaan kuntoon. Jigotai järjestää treenejä jopa viidesti viikossa. Treenaan toki paljon muutenkin, esimerkiksi punttisalilla. Työpaikalla Äänekoskella on punttisali ja pikkuinen tatamikin. Matilainen pääsi poliisikouluun 2004. Sitä ennen hän ehti turvata rauhaa Kosovossa. Judosta on ilman muuta hyötyä myös poliisin ammatissa. Jo siinäkin mielessä, että on hyvässä kunnossa. Ja jos tulee kamppailutilanteita, taito on takataskussa, mutta onneksi sitä ei ole tarvittu ja toivottavasti ei tarvitakaan. Jos puhumalla pärjää, niin ihan hyvä, Matilainen pohtii.

Santeri otti pronssia 13.2.2016 nuorten SM kisoissa Tampereella. Neljästä matsista Santeri hävisi vain yhden kohdatessaan sarjan voittaneen Kevin Rönkön toisella kierroksella.